LKAB varnar om missbildade abborrar

Gruvbolaget LKAB har upptäckt missbildade abborrar i ett vattensystem utanför Kiruna som tar emot vatten från verksamheten. Nu ska bolaget ta hjälp av expertmyndigheter.

 - Vi har aldrig sett något liknande tidigare. Vi har upprättat en handlingsplan och går nu vidare med undersökningar som ska visa om det är vi som är orsaken eller om det finns naturliga förklaringar, säger informationschef Anders Lindberg till Norrbottens Media.

En till två procent av abborrarna hade missbildade underkäkar, gällock och ryggrader i somras i Rakkurisjöarna sydväst om Kiruna, som rinner ut i Kalix älv. Fiskarna bedöms som ätbara.

Sara Elfvendahl, biolog vid länsstyrelsen, ser missbildningarna på abborrarna, som alla var tre till fyra år gamla, som oroande.

- Det är första gången jag stöter på det. Man kan fråga sig vad som är orsaken, om systemet fått ökad belastning, om orsaken är många ämnen i kombination eller om det finns någon annan förklaring, säger hon till tidningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista