Han tvingats flytta till kusten på grund av dåligt bete

- Mina renar har aldrig sett så hög lav som här, säger Rikard Länta i Jåhkågasska sameby som den här vintern valt att flytta från Jokkmokk till kusten vid Luleå för att renarna ska få bra bete.

Rikard Länta och hans syster har under alla år haft renarna vid Jokkmokk under vintern. De har ibland utfodrat renhjorden men Rikard Länta säger att det inte är någon hållbar lösning.

- Jag tror och tycker mig se att renen behöver så mycket mer än vad vi människor kan se att den äter. Resultatet blir inte lika bra med helutfodring som när de går på naturbete. 

När de innan jul stod inför vintern bestämde de sig för att åka ner till kusten vid Luleå och se hur det ser ut där.

- Det har varit så konstiga vintrar en längre tid. Har hösten varit bra så har vårvintern blivit dålig, har hösten varit dålig så har vårvintern blivit bra. Markerna hemma i Jokkmokk är så hårt avverkade så det finns snart inget renbetesland kvar där uppe.

Vinterbetesland för flera samebyar

Sirges sameby har också renar i området. Samma område är också vinterbetesland för Jåhkågasska sameby, senast någon i samebyn var där var ungefär tio år sedan.

- Vi hamnade i ett vägskäl vad ska vi göra. På fjällen kunde vi inte vara kvar, ställa oss och helutfodra renhjorden, det har vi provat förut. Vi söker nya vägar, i alla fall våran familj, säger Rikard Länta.

Förändrat klimat

När renbetesmarkerna krymper påverkar det även rennäringens möjlighet att anpassa sig till ett förändrat klimat. Under vintern kan det vara svårt för renarna att komma åt lav under ett hårt och isigt snötäcke. Rikard Länta har varit renskötare hela sitt liv och ser en förändring i väderleken de senaste 5-10 åren.

– Den traditionella renskötseln är där men jag vet inte om den kommer kunna hålla på som den varit.

Varför inte?

– Klimat verkar vara så nyckfullt, förr i världen kunde du läsa naturen. Inga gamla tecken stämmer längre. Är det meningen att du ska utfodra varenda vinter? Är det framtiden?

Stor omställning

Det var en stor apparat som krävdes för att flytta ned, bland annat lastbilstransporter och boende. De var också viktigt för dem att berätta för boende och stugägare i området att de kommer ner. Det är mer biltrafik och flyg i området men det stör inte renarna, berättar Rikard Länta. Det är för renskötarna som den största omställningen har varit, som att orientera sig.

– I Jokkmokk finns det klippor och bergsknappar som referenspunkter. Men här nere är det totalt platt. När det blir lite sämre väder så tur att det finns de här isvägarna. Man hade väl hamnat i Finland annars.

Trots omställningen och kostnaden med transporter och dubbla boenden är de nöjda med vinterflytten till Sandön.

– Jag tror jag har tillbaka det i slutändan. Renen mår bättre och den får starkare kalvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista