Sirges sameby vill ha en gränsdragning på gemensamma betesmarker

1:48 min

I nio år har Sirges sameby velat ha en gräns mellan Jåhkågasska och Sirges samebyar, vid vinterbetesområderna kring Jokkmokk. Men ännu har inget skett.

I en formell begäran till Sametinget skriver Sirges sameby att man inte längre kan acceptera det markintrång som de menar Jåhkågasska sameby gör på deras sedvanemarker. Man ber därför Sametinget att återigen sätta igång arbetet med en gränsdragning mellan samebyarna inom vinterbetesområderna kring Jokkmokk. 

Sirges sambys ordförande Mikael Kuhmunen skuldbelägger inte samebyarna utan han säger att man har hamnat i den här situation på grund av att markerna krymper.

- Vi måste bråka med våra gamla klasskompisar sedan barnsben och det felet ligger på alla skogsbolag och företag som gör markintrång, säger han. 

I dagsläget har Sirges, Jåhkågasska, Udja, Tuorpun och Slakka samebyar gemensamma vinterbetesmarker nedanför odlingsgränsen och som en lösning till eventuella konflikter så uppmanar Sametinget dem att gå in i en avtalsprocess. Genom den kan man tillsammans hitta lösningar och inför varje vinter enas om vart man ska vara.

Jåhkågasska sameby tycker att ett avtal kan vara en bra lösning, men att en gräns inte gör saken bättre. 

- Nej, generationen som varit före oss har ju kunnat samarbete. Det är nog inte så stora problem att få det att fungera i framtiden också, säger Jåhkågasskas ordförande Jan Erik Länta.

Fram till 2010 hade de två samebyarna ett formellt avtal men som i praktiken i slutändan inte fungerade bra. Eftersom betesmarkerna krymper och vintrarna blir svårare vädermässigt vill Sirges se att Sametinget gör en gränsdragning. 

- Det blir enklare för alla och man vet var man får vara med sina renar, säger Mikael Kuhmunen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista