Rádio Sápmi

Han tar tillbaka en glömd del av samisk kultur

8:12 min

Över ett parti Dablo på sydsamiska eller Cuhkka på nordsamiska, berättar Mikkel Berg-Nordlie om de samiska brädspelen som nästan försvann i glömska.

- I nordsamisk område ser man främst två anledningar som motverkat spelens överlevnad. Det ena är assimileringspolitiken, det andra är den laestadianska-rörelsen som på vissa håll förbjudit spelen, säger Mikkel Berg-Nordlie, historiker på Oslo Metropolitan University.

På Tráhppie i Umeå sätter han upp vita och svarta spelpjäser på ett papper med triangelmönster. Det är en spelplan för Dablo eller Cuhkka, men den här varianten är vanligast i syd- och umesamiskt område.

- Förr i tiden var spelplanen gjord av renskinn, men den kunde också ritas i snön. Pjäserna slöjdades i trä och färgades svarta med kol eller blåa med bläck, säger Mikkel Berg-Nordlie.

Partiet startar och Berg-Nordlie, med de svarta pjäserna har första draget. Han flyttar fram en av de 14 krigarna, förutom krigarna har båda spelarna en prins och en kung. En spelare vinner när kungen blir utspelad eller försätter motståndaren i ett läge där hen inte kan göra några drag.

-Varje pjäs kan gå ett steg framåt eller snett framåt. Du kan slå ut motståndares krigare genom att hoppa över dem. Prinsen slås ut på samma sätt, men bara av en prins eller kung. Kungen kan bara slås ut av motståndarens kung, säger Mikkel Berg-Nordlie.

Reglerna är enkla att lära men pjäserna är många och möjliga drag lika så. Efter några få drag får jag erkänna mig besegrad.

- Du var inte uppmärksam på att pjäserna kan hoppa i serie. Därför blev du försatt i bakhållsangrepp.

Flera av de samiska brädspelen hade nästan glömts bort när Mikkel Berg-Nordlie började sammanställa forskning och berättelser för några år sedan. Men idag sprids spelregler, 3D-printbara pjäser och utskriftsbara spelplaner på sociala medier.

- Jag tycker det här är en fin del av den samiska kulturen. Den är både leksam, rolig och har en egen designtradition som är värd att ta vara på, säger Mikkel Berg-Nordlie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista