Utredaren: Samisk språklag är möjlig i Sverige

2:23 min

I en ny rapport slår juristen Marie B Hagsgård fast att det är möjligt att skapa en samisk språklag i Sverige - något som skulle kunna ge samer bättre möjlighet att utveckla sitt språk, enligt Hagsgård.

- Antingen det är en samisk språklag eller minoritets-språklag så blir ju inte rättigheterna starkare än så som skyldigheterna för det allmänna formuleras. Men sen får man kanske tänka på att om det finns en särskild samisk språklag att det gör att kunskapen hos myndigheter och allmänheten om det samiska språket och kulturen blir större, säger Hagsgård.  

Sametinget har bett juristen Marie B Hagsgård utreda hur myndigheten kan främja det samiska språket genom att använda de internationella konventioner som Sveriges regering skrivit under.

Alltså hur samer i Sverige kan använda internationella avtal för att till exempel få undervisning i samiska i sina barn. Hagsgård visar att det finns ett starkt stöd i dessa konventioner för att samiskan ska få möjlighet att utvecklas och stöttas i Sverige. Men enligt Hagsgård har problemen i Sverige varit att de rättigheter som minoriteter haft inte har fungerat i praktiken:  

- Sen är det tråkiga att myndigheterna tillämpar inte de här paragraferna som det är tänkt, så nu har regeringen ändrat lite i den här minoritetslagen för att den ska få bättre genomslag, berättar hon. 

Enligt juristen Hagsgård borde Sametinget kunna ställa högre krav på en samisk språklag, att definiera de olika samiska varitéerna som egna språk, och att Sametinget får ett större ansvar och mer resurser till att främja samiskan i Sverige. 

Hagsgård arbetar även åt Europarådet där hon granskar hur länder inom Europa främjar minoriteters rättigheter, och hon menar att det fortfarande finns mycket att göra för Sverige: 

- Där handlar det framför allt om en vilja hos myndigheterna att sätta sig in i de behov som samer har för att utveckla, inte bara behålla, utan utveckla sitt språk och sin kultur, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista