Förvaltningen av Unesco världsarvet Laponia riskerar att falla

0:50 min

Tre samebyar vill lämna förvaltningen av världsarvet Laponia. Enligt stadgarna upplöses förvaltningen av Laponia om någon av parterna - sju samebyar, två kommuner och staten - lämnar förvaltningsföreningen Laponiatjuottjudus.

Till Laponiatjuottjudus partsråds möte i onsdags hade representanter för de tre samebyarna Baste, Unna tjearusj och Gällivare skogssameby med sig en skrivelse om att de vill lämna förvaltningen av världsarvet. 

--Skrivelsen från Gälllivare-samebyarna kom som en överraskning. Detta är inget vi har diskuterat inom Mijá Eadnam tidigare, skriver Carl-Johan Utsi, tillförordnad ordförande i samebyarnas samarbetsorgan i Laponia Mijá Eadnam, i ett mail till Sameradion & SVT Sápmi. 

Innan Baste čearru, Unna tjearusj och Gällivare Skogssameby lämnar Laponiatjuottjudus ska respekive sameby årsmöte besluta om ett eventuellt utträde ur förvaltningsföreningen.  

--Det känns ju inte riktigt bra att sitta med längre. Vi har stridit för att styra Laponia, nu hamnar vi på efterkälken. Men det är samebyns årsstämma som ska yttra sig i frågan hur de vill göra, Stig Persson ordförande i Gällivare Skogssameby.  

Förra året skakades Laponiatjuottjudus av en strid om ordförandeposten i partsrådet som är världsarvets högsta beslutande organ. Jokkmokks kommun ville att alla parter skulle dela på ordförandeskapet. Laponiatjuottjudus partsråd beslutade efter att lång tid arbetat med frågan att ordförandeposten skulle rotera mellan samebyarna och Jokkmokks och Gällivare kommuner. 

Frågan delade dock de sju samebyarna i två läger. Med anledning av oenigheten avgick Mijá Eadnams ordförande Helena Omma efter jul. Så här så hon då till Sameradion & SVT Sápmi:

- Bakgrunden är bråket som varit i Laponia, inom Mijá Eadnam fanns en oenighet i frågan att tillsammans med kommunerna rotera om vem som leder Laponia. Min sameby och jag personligen var emot det, men Mijá Eadnams majoritet bestämde att vi skulle gå med på det.  

Gällivare-samebyarna försökte på tisdagens partsrådsmöte lyfta frågan om det roterande ordförandeskapet.  

“Vid diskussionerna i partsrådet har det blivit tydligt att majoriteten inte vill diskutera frågan om ordförandeskapet, eller förändra föreningens stadga, utan är nöjda med den ordning som fastställts på extra partsrådet 2018”, skriver de i den gemensamma skrivelsen till partsrådet.

De tre samebyarna skriver vidare att de har sett en förskjutning i acceptansen och respekten för dem som urfolk och ägare av kriterierna av världsarvsutnämningen - samisk majoritet gäller inte längre och inte heller konsensusförfarandet som är en del av stadgarna inom Laponiatjuottjudus. 

Så här kommenterar Laponia Tjuottjudus ordförande Jakob Nygård situationen.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att jag sett skrivelsen. Vi måste först och främst vänta och se vad som beslutas på de berörda samebyarnas årsmöten innan vi kan göra något, säger Jakob Nygård.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista