CWD upptäckt hos älg i Norrbotten

Ett första positivt fall av avmagringssjukan hos hjortdjur, CWD, har nu upptäckts i Sverige. Under den pågående övervakningen av sjukdomen har den nu påvisats i en avlivad älgko i Norrbotten.

Sjukdomen hittades när en 16 år gammal viltlevande älgko avlivats eftersom den var mager, gick i cirklar och verkade vara blind.

– Detta var inte oväntat. Liknande fall på äldre älgar har hittats i Norge och i Finland. Mycket talar för att det kan röra sig om spontant uppkomna förändringar och inte den smittsamma varianten av sjukdomen, och det var därför en tidsfråga innan vi skulle hitta ett fall i Sverige, säger epidemiolog Maria Nöremark på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i ett pressmeddelande. 

Prover från älgkon kommer att analyseras för att ta reda på vilken variant av sjukdomen det rör sig om. Mycket tyder på att det kan vara samma variant som hittats på älgar i Norge.

– När avmagringssjuka påvisas ska provtagningen i området öka. Veterinärer från Jordbruksverket, SVA och Naturvårdsverket kommer nu att tillsammans med viltexperter samla mer information om hjortdjuren i området och utifrån de regionala förutsättningarna utarbeta en plan för utökad provtagning, säger Lotta Hofverberg på Jordbruksverket.

Eftersom att CWD tidigare påvisats i Norge har EU beslutat om en övervakning i flera länder i Europa. Syftet är att upptäcka och kartlägga förekomst av sjukdomen för att kunna bekämpa eller begränsa spridningen. SVA vill fortsatt få in prover från djur som visar symptom på CWD, är sjuka på annat sätt eller har dödats i trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista