Svakko vill lämna sitt arv till Sápmis unga

4:28 min

Hon har donerat både sitt eget och sin mammas slöjdararkiv till AIDA-projektet.

- Jag har inga barn så jag lämnar det här som arv till Sápmi och det ska bli ett stipendium när jag är borta, säger Anna-Stina Svakko.

AIDA, Arctic Indigenous Design Archives, är ett treårigt projekt som samlar in enskilda slöjdares arkiv. Fokus ligger inte på färdiga slöjdföremål utan på skapandeprocessen och allt ifrån exempelvis beskrivningar, foton och skisser till brev som samlas in. Svakko lämnade in allt som hittades hemma.

- Det är fint att Ájtte tillsammans med AIDA tar tillvara på samiska slöjdares och konstnärers pusselbitar, det som egentligen är bakom skapandet, säger Anna-Stina Svakko.

Projektet startade 2017 och är ett samarbete mellan Ájtte-museum i Jokkmokk, Sámi Arkiiva i Inari och Sámi Állaskuvla i Kautokeino. För Anna-Stina Svakko har AIDA-projektet blivit ett sätt att bevara och sprida arkiven i framtiden. 

- Äntligen kommer bitarna från mitt liv som slöjdare till sin rätt. Jag behöver inte vara rädd att det far på soptippen den dag jag inte finns längre, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista