Inga pengar till Samiska folkomröstningspartiet

2:00 min

Sametinget betalar inte ut partistödet till Samiska folkomröstningspartiet då det är oklart vem partiets företrädare är.

Sametinget har fått in ansökningar om partistöd till Samiska folkomröstningspartiet från två olika personer och kan därför inte betala ut partistöd. Kristina Larsgren berättar om konflikten i partiet.

- Det var ju det att vi avsatte Ronny Svarto den 26:e augusti 2017 på plats i Arvidsjaur och sedan har vi avsatt han på kongressen den 11 november 2017 och efter det har han börjat bråka, säger hon. 

Samiska folkomröstningspartiet har en rörig historia. Efter att partiet valdes in i Sametinget 2017 delade en konflikt partiet itu - där ena halvan utropade Ronny Svarto till ordförande och den andra halvan utropade Kristina Larsgren och Erik Fankki till ordförande genom två separata årsmöten.

Sametinget vet nu inte vem som företräder partiet och kan därför inte betala ut partistöd innan partiets stadgar och samtliga årsmöten har granskats.

Kristina Larsgren har dessutom lämnat in en polisanmälan mot Ronny Svarto då hon menar att Svarto försökt kapa Samiska folkomröstningspartiets organisationsnummer och lägga beslag på partiets kassa.

- Han har återigen bytt namn på partiet och tagit vårt organisationsnummer och han har försökt ta våra pengar, säger Kristina Larsgren. 

Men Ronny Svarto säger ju att han är partiets företrädare efter att
han kallat till årsmöte - stämmer inte det?

- Han kan inte kalla till något årsmöte, säger Kristina Larsgren. 

Sameradion & SVT Sápmi har ringt Ronny Svarto för en kommentar men han har inte gått att nå, utan svarar bara att han inte har tid att prata via SMS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista