Fjällfisketillsyn visar slarv med fiskekort

Inte ens hälften av pimpelfiskarna hade löst fiskekort, det var resultatet av länsstyrelsens tillsyningsinsats Norrbottens fjällsjöar under förra helgen.

Påsken närmar sig och länsstyrelsen lägger mer resurser på fisketillsyn. Förra helgen gjorde fisketillsyningsmännen en insats i Norrbottens fjällsjöar och det gav resultat. 42 personer kontrollerades och 24 av dem, alltså fler hälften saknade fiskekort. Även ett antal ståndkrokar beslagtogs av länsstyrelsens tillsyningsmän.

På sjöarna Rávttasjávri och Guolásjávri väster om Kiruna kontrollerades 30 pimpelfiskare under lördagen och 23 av dem hade inget fiskekort.

- Vi har aldrig sett något liknade. Sommartid är det mycket sällan vi träffar på någon utan fiskekort överhuvudtaget och även om det händer oftare under vinterfisket så brukar det ändå bara handla om enstaka personer vid varje tillsynstillfälle, säger Dan Blomkvist på länsstyrelsen i Norrbottens län, i ett pressmeddelande.

Att fiska utan fiskekort är ett brott som ofta leder till fällande dom i tingsrätten och det beror på att bevisläget är tydligt att det inte finns utrymme för olika tolkningar av situationen. Det vanliga är att straffet blir dagsböter och att fiskeredskap som använts vid fisket konfiskeras.

Den här gången gjorde tillsynsmännen ingen polisanmälan vilket man gör i normalfallet. De som inte hade löst fiskekort fick lämna sina kontaktuppgifter och uppmanades att i efterhand köpa fiskekort och när man gjort det, meddela det till länsstyrelsen. Under söndagen hade de flesta löst fiskekort och under veckan hade i princip alla gjort det.

- Det finns en praktisk dimension i detta. Det tar tid att göra beslag och underlag för polisanmälan och denna gång valde man att hantera situationen på detta sätt eftersom man prioriterade att hinna med att kontrollera fler personer och ett större område. I normalfallet får man däremot räkna med att bli polisanmäld om man fiskar utan fiskekort, säger Dan Blomkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: