Fisketillsynsmän tog inte i med hårdhanskarna när de ertappade tjuvfiskare

2:36 min

Förra helgen ertappades 24 personer i Kirunafjällen för fiske utan lovligt fiskekort.
Länsstyrelsens fisketillsynsmän valde dock att gå mjukt fram och gav personerna en möjlighet att lösa fiskekort i efterhand istället för att bli polisanmälda.

- I det här fallet så valde våra tillsynsmän att prioritera att hinna med att bevaka mer vatten och kontrollera fler personer. Det är ganska tidskrävande att upprätta en polisanmälan och göra ett beslag, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Norrbotten.

Men är det här en möjlighet man som tillsynsman kan använda sig av?

- Vi måste låta dom ha den här valmöjligheten då de arbetar under sin fritid, och dom måste kunna göra den här bedömningen från fall till fall om vad som är lämpligast, och det innebär då att i vissa fall kan det bli frågan om polisanmälan.

Ett fiskekort i Sveriges fjällkedja kostar 70 kr för ett dygn, 125 kr för tre dygn, och 220 kr för en vecka. Väljer du att teckna ett årskort får du betala 440 kr. Priserna utgår från ett gammalt system som funnits en längre tid, berättar Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på Norrbottens länsstyrelse.

- Jämför man det här så är det ganska billiga fiskekort, men det beror också helt på vad man jämför med, säger Dan Blomkvist.

Att åka fast för tjuvfiske leder oftast till dagsböter, och att fiskeredskapen beslagtas. Och trots att tjuvfiskarna förra helgen inte polisanmäldes så är det vanligt att man blir bötfälld, säger Dan Blomkvist.

- Har man otur då blir man polisanmäld, och då är det stor sannolikhet att man blir straffad också.

Men kan det här sända signaler om att man inte behöver lösa fiskekort om man inte åker fast?

- Jag hoppas verkligen att den motsatta signalen är att det är lite good will i det här, att de här killarna valde att gå fram mjukt i sin tillsyn den här gången. De allra flesta är ju inte hårdhudade brottslingar på något vis. Jag tror att de allra flesta som får vara med om det här att bli kontrollerad och inte ha fiskekort, redan det är en ganska obehaglig upplevelse. Men att sedan få en möjlighet att kunna göra rätt för sig, jag tror att det kan få precis motsatt effekt, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Norrbotten.

 Alla utom en av de 24 personerna som fiskade utan fiskekort har nu löst fiskekort i efterhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: