Sametinget tilldelas 800 000kr för språkfrämjande arbete

1:48 min

Regeringen stödjer FN:s internationella år för urfolksspråk och i samband med de tilldelas Sametinget 800 000 kr för språkaktiviteter.

2019 är FN:s internationella år för urfolksspråk, ett initiativ som bland annat ska öka den globala medvetenheten om urfolksspråk. Nu meddelar kulturdepartementet via ett pressmedelande att Regeringen vill uppmärksamma och stötta FN:s internationella år för urfolksspråk. 

För att främja de samiska språken och den samiska kulturen tilldelar Regeringen därför Sametinget 800 000 kronor för att kunna genomföra språkaktiviteter under urfolksspråksåret.

– Språkfrågan är oerhört viktig. De samiska språken är både urfolksspråk och nationellt minoritetsspråk i Sverige och jag är glad att vi kan främja språken genom olika aktiviteter under det internationella året för urfolksspråk, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind via ett pressmeddelande från Kulturdepartementet.

Lars-Miguel Utsi, ordförande för Sametingets språknämnd är positivt till Regeringens beslutat att engagera sig som partner i urfolksspråkåret. Utsi säger att tilldelningen av 800 000 kronor stärker språkarbetarnas förutsättningar för att se över behovet från det samiska samhället har vad gäller samiskaspråket.

- Vi har påpekat behovet för utökade språkinsatser och uppdraget från regeringen ger oss goda möjligheter att genomföra aktiviteter som drar nytta av den uppmärksamhet som urfolksspråkåret innebär, säger Utsi.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: