Skoterförbud på flera platser i Sápmi

Länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat om tillfälligt skoterförbud på flera håll i länen och i Jämtland stänger man av delar av allmänna skoterled i nordvästra Jämtland.

I Västerbotten har man lagt skoterförbud i Södra Gardfjället, Grönfjället, Fågelfjället samt Gitsfjället. Förbudet börjar gälla på långfredag, förutom på Gitsfjället där förbudet börjar råda den 24 april. Förbudet har lagt på grund av att Vilhelmina Södra samt Norra sameby kommer att ha renar i området.

Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om att stänga av delar av den allmänna skoterleden inom Oldflån-Ansättens naturreservat. Bakgrunden är att Jovnevaerie samby har renar i området, till största del högdräktiga vajor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: