Uppsats: Strukturellt våld att bränna Gimvalls kåta

1:54 min

En uppsats vid Lunds universitet har analyserat bränningen av Anita Gimvalls kåta och menar att den är ett exempel på strukturellt våld av svenska staten.

Fred- och konflikt-studenten Emelie Staffas argumenterar i sin kandidatuppsats med namnet "Är svenska staten våldsam?" för att bränningen av Anita Gimvalls kåta var strukturellt våld.

- Jag undersökte tre dimensioner av våld enligt Johan Galtungs teorier och kom fram till att det strukturella var mest framträdande i studien av mitt material, säger Emelie Staffas. 

För lite mer än ett år sedan brände kronofogden upp Anita Gimvalls kåta vid Stenträsket i Västerbotten då länsstyrelsen ansåg att kåtan saknade bygglov.

Anita Gimvall själv berättade att hon restaurerat en kåta som hennes släktingar byggt upp och att funnits kåtor på platsen i flera generationer.

I sin uppsats vid Lunds universitet valde Emelie Staffas ut sex olika händelser mellan 2007 till 2018 för att analysera om samer utsätts för olika former av våld - kulturellt, strukturellt eller direkt - och kåtabränningen var en av de sex händelserna. 

- Detta strukturella våld leder till att en del av samer fortfarande inte äger urfolks rättigheter och det som ska vara samernas politiska forum är en organisatoriskt bakbunden varelse, säger Staffas. 

Kåtabränningen fick stor uppmärksamhet runt om i Sápmi och flera samiska företrädare reagerade starkt på händelsen. Sverige blev dessutom utfrågade om bränningen av FN:s rasdiskrimineringskommitté.

- Samer beskrivs endast i samband med rennäring i svensk lagstiftning vilket gör att de samer vilka inte historiskt eller idag befattar sig med rennäring hamnar utanför den särbehandling de har rätt till som urfolk, säger Staffas. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: