Árjepluovve/Árjatluovvi/Arjeplog

Sveaskog stoppar omstridd avverkning utanför Arjeplog

Sveaskog avvaktar med avverkningen vid Unna-Skárják i Arjeplogs kommun. Avverkningsplanerna har mött kraftiga protester.

För tre år sedan höll Sveaskog samråd om att avverka skog vid Unna-Skárják vid Ujjáks/Uddjaurs sydvästra strand i Arjeplogs kommun.

”… en grandominerad gammal barrblandskog med visst lövinslag. Skogen ligger inom Maskaure sameby och är en viktig renbetesmark men framför allt kalvningsland. Vid snörika vintrar är området ovärderligt då det kuperade landskapet tinar tidigt på våren. Området är hänglavsbärande och skyddar renkalvarna under sina första veckor i livet innan andra områden tinat.”

Enligt Sveaskog godkände Maskaure sameby planerna och Skogsstyrelsen gav grönt ljus, rapporterar Pite-Tidningen.

Skogen skulle börja huggas i veckan men planerna har mött kraftiga protester – och i helgen tältade tre skogsaktivister på platsen när avverkningen skulle börja.

Organisationen Skydda skogen skriver i ett pressmeddelande att avverkningen stoppades tack vare aktivisterna:

”Vi väcktes av lastbilen på morgonen och lite sömndruckna gick vi mot uppställningsplatsen. Efter att ha resonerat lite med föraren börjar han lätta upp. Han kontaktade sin uppdragsgivare och fick beskedet att de på Sveaskog skulle ha ett möte.

Två timmar senare får han ett telefonsamtal som vi förstår är glädjande - att de avbryter avverkningen för tillfället. Det kändes lite overkligt när han sa att de väljer att skjuta upp avverkningen och jag har fortfarande lite svårt att förstå vad som hänt. Skogen får stå kvar, i alla fall en stund.”

I veckan har Pite-tidningen rapporterat att flera organisationer och Maskaure sameby krävt att avverkningen stoppas – och Sveaskog meddelade under tisdagen att de avvaktar med avverkningen.

Anledningen är att länsstyrelsen vill inventera området.

-Det får stora konsekvenser för oss när vi måste avbryta en planerad avverkning. När det nu kommer ett nej från samebyn vill vi lyssna på vad som gjort att de ändrat sig. Vi sparar skogar med höga naturvärden antingen på frivillig basis eller att det blir naturreservat, säger Sveaskogs områdeschef, Jenny Stenberg, till PT.

Chefen vid länsstyrelsens naturvårdsenhet, Per-Anders Jonsson, är nöjd med Sveaskogs besked.

-Vi har fört in dialog med Sveaskog om att vänta med avverkningen. Det är bra att de gör det. Nu får vi kanske det rådrum vi behöver, säger Per-Anders Jonsson till Pite-tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: