Försoningskommission granskar norsk samepolitik

I Norge har en sannings- och försoningskommission börjat undersöka statens hårda förnorskningspolitik. I över 100 år tryckte den bort mycket av samernas språk och kultur.

I juni 2018 beslutade norska Stortinget om mandatet för en sannings- och försoningskommission. Den har nu börjat granska statens förnorskningspolitik, som i över 100 år drabbade samer och kväner. 
Kommissionen ska även utreda vad förnorskningspolitiken fick för konsekvenser för samer och kväner, och slutligen föreslå det som kallas försoningsåtgärder. 

Sveriges riksdag röstade förra året nej till en samisk sanningskommission i stil med den som nu har startat i Norge.

Kulturminister Amanda Lind ansvarar för samiska frågor i svenska regeringen, och hennes pressekreterare meddelar Ekot att "regeringen väntar med att tillsätta en sannings- och försoningskommission till dess att Sametinget kommer med en formell förfrågan/önskan om det".

Lyssna här på reportaget gjort av Jens Möller, Ekot:s utrikeskorrespondent i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: