Fjälltsunami överraskade skolklass - 15-åring allvarligt skadad

En slasklavin gav vika i Abisko nationalpark just när en skolklass från Kiruna var på tur.  
-Maximal otur att de var på platsen just då, säger en som känner till platsen väl.

Det var igår eftermiddag som larmet kom till fjällräddningen. En skolklass med 12 elever i årskurs 8 och tre av deras lärare hade oturen att befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Det varma vårvädret fick loss en fördämning högre upp i den trånga Nissonjohka. 

Eleverna skulle just passera den isbelagda Nissonjohka då vatten- och ismassor från högfjället träffade dem. Enligt uppgifter till Ođđasat var vattenvågen som en fjälltsunami, en till en och en halv meter hög.  

- Det var maximal otur att de var just där då vågen kom, säger en vi pratat med som är bekant med platsen. 

Två av skolungdomarna hamnade i det iskalla vattnet och drogs med av vattenmassorna och forsade nedströms mot Abiskojokk. Men ett snabbt ingripande av lärarna gjorde att man fick upp killarna.  

På högstadieskolans hemsida skriver skolan att eleverna inte gått igenom isen utan de forsade fram med vattenmassorna ovanför jokkens is. Och att lärarna fick hjälp av skoteråkare som råkade vara på platsen just då.  

Skolan larmade räddningstjänsten och hjälp kom både från Norge och Sverige. Flera elever fick vinschas upp av helikopter, skriver SVT Nyheter Norrbotten.

Eleven som är allvarligt skadad transporterades till Universitetssjukhuset i Tromsö där de meddelade i förmiddags att läget fortsatt är allvarligt. Den andra eleven var nedkyld och fördes igår till Gällivare sjukhus.

- Det är tragiskt att det varit en olycka. Man tänker på de anhöriga, säger Lo Fischer, föreståndare Naturum Abisko.

- När det händer saker i området försöker lära oss något av det här. Är det här något vi kan ändra vår information om eller är det här en olycka som inte går att generalisera och göra något av. Det får vi se när vi vet mer, säger Lo Fischer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: