Olle Rajd Andersson har avlidit

6:51 min

Samefolkets tidigare chefredaktör Olle Rajd Andersson har gått bort. Han blev 87 år.

Olle Andersson föddes i en kåta i Glen i Jämtland den 4 november 1931. Han var en av tre syskon. Hans mor och far arbetade med renar. 

Som ung arbetade Olle Andersson i skogen. Han var även elev på Samernas folkhögskola i Jokkmokk, där han träffade Ella Margit Kuhmunen, som även blev hans hustru. De fick tre barn. 

Journalistik bana

Det var tack vare Kajsa Vallgårda, lärare på Samernas folkhögskola som  Olle Andersson kom in på den journalistiska banan, det berättar sonen Ola Andersson för Sameradion & SVT Sápmi. 

1955 började han som volontär på Norrbottens Kuriren, där han blev kvar till 1961 då Olle började jobba som reporter och kåsör på Länstidningen i Jämtland. 

Namnet Rajd

Tidigare så hade många journalister signaturer när de skriv i tidningar och från början valde Olle Andersson namnet "Lappo".

- Men när pappa fick veta att det fanns en finländsk rörelse med fascistiska tankegånger på 1920-1930 talet, så valde han namnet Rajd. Varför han valde det vet jag faktiskt inte, säger Ola Andersson.

Samefolket 

Olle Rajd Andersson arbetade i två omgångar som chefredaktör på Samefolket. Första omgången 1974 till 1978. Sen mellan 1983-1996, där krönikan "Brasklappen" var ett omtyckt element.

- I början hade pappa redaktionen hemma hos oss, så man kan säga att jag är uppvuxen med Samefolket, säger Ola Andersson.

– Olle Andersson är en legend och jag märker att många än idag tycker att Samefolket är lika med honom. Jag hann tyvärr aldrig träffa honom, men han verkar vara en stark personlighet. Som chefredaktör och journalist var han radikal och orädd, det märks inte minst i rubrikerna från hans tid. Och den som kom med kritik bemöttes knappast med ödmjukhet och förståelse, utan oftare med mothugg. Jag skulle tro att Olle Andersson, förutom möjligen Torkel Tomasson, är den redaktör som satt sin prägel starkast på Samefolket, säger Samefolkets nuvarande chefredaktör Åsa Lindstrand. 

Mellan 1980 och 1983 arbetade Olle Andersson som reporter på Sameradion. 

- Pappa berättade att han kallade dem för sina katastrofår. Han sa att han inte alls passade  för radio, för han tyckte han hade så tunn röst och han smackade med munnen hela tiden, säger Ola Andersson.

Olle avslutade journalistiska karriären i mitten på 2000-talet, på tidningen Nuorat. 

- Pappa sa sig att han var nog världens äldsta knattereporter, skrattar Ola Andersson. 

Var inte rädd för debatt

Ola Andersson beskriver Olle Andersson som en som var roligare i skrift än i tal. 

- Vi var både far och son, kollegor och vänner. Han hade glimten i ögat, men tog sitt journalistiska arbete på stort allvar. Han var journalistiskt radikal och ville skapa debatt, vilket han inte var rädd för, säger sonen Ola Andersson. 

Längst ner kan du se ett inslag som SVT Mittnytt gjorde inför EU-valet, då Olle Andersson uppmanade samerna att rösta ja till EU, medan Sametinget rekommenderade att man inte skulle göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: