Samebyarna i Jämtland har stora problem med varg

1:47 min

Naturvårdsverket vill se fler vargar i Jämtland, trots stora problem med rovdjur för rennäringen.

Renskötarna i Jämtlands län har problem med ett högt rovdjurstryck och ännu fler vargar i länet kommer påverka rennäringen negativt säger Nicklas Rumm på Länsstyrelsen i Jämtland.

- Vi har ju också fört fram problematiken med en halv föryngring, och det har ju också våra landshövdingar gjort i samverkansråden där de har föreslagit noll då. Eftersom konsekvensen utav vargföryngring på lång sikt kan ju vara ganska förödande, säger Rumm.

Förra veckan beslutade naturvårdsverket om att det ska finnas en vargföryngring i Jämtlands län - något som innebär 10 vuxna vargar i området. Redan idag har samebyarna i länet problem med varg som splittrar hjordar, dödar renar, och försvårar renskötselarbetet. Nils Anders Jonsson från Tåssåsens sameby berättar att det redan finns minst två vargar i som rör sig i samebyn och ställer till stora problem, så ännu fler vargar är ohållbart enligt honom:

 - Absolut inte. Varg och ren går inte ihop. Så är det. Det finns inte. Det prutar man ingenting på, säger Jonsson.

Natuvårdsverket har tidigare sagt att de vill hitta en balans mellan renskötsel och rovdjur i länet, men Nils Anders Jonsson menar att vargen varg påverkar inte bara renarna negativt, utan även renskötarnas välmående:

 - Jag ser nog att renarna mår inte bra. Och när renarna inte har det bra så blir det ju en jobbig känsla även för oss renskötare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: