Hon vill ta tillbaka sitt samiska släktnamn

3:14 min

Elisabeth Ämting-Backlund vill byta till släktnamnet Selja, men har i processen stött på många hinder. Trots att den nya namnlagen skulle underlätta för namnbyten.

- Jag har lite distans till mina samiska förfäder, men jag har alltid känt mig som same. Att byta efternamn skulle betyda mycket, säger Elisabeth Ämting-Backlund.

Den nya namnlagen kom 2017 och gjorde det lättare att byta både för- och efternamn på Skatteverket. Det här tände hoppet hos Elisabeth Ämting-Backlund att kunna byta till det gamla släktnamnet Selja.

Men hon stötte på problem direkt. Enligt namnlagen kan du byta efternamn till ett släknamn som använts av någon högst fyra led bakåt och som burits av minst två led. Idag kan Elisabeth Ämting-Backlund inte bevisa att Selja lever upp till de kraven, eftersom präster under 1700- och 1800-talen försvenskade, tog bort eller ändrade samiska namn i kyrkböckerna.

- När barnen föddes så skrev inte prästerna in de samiska namnen. Troligtvis var det parallella världar, att man i den samiska världen fortfarande använde de här namnen, säger Ämting-Backlund.

Eftersom hon inte kan bevisa sitt släktnamn för Skatteverket har hon ansökt om ett nybildat efternamn. Men det får inte vara samma eller likna namn som används i Sverige idag. Det finns personer som heter Selja och därför har Ämting-Backlund i ansökningen ändrat stavningen till Sälja.

- Om du tänker dig ett namn som Hamilton så kommer inte Hamelton godkännas. Det är en stavningsskillnad men det är fortfarande ganska likt och så pass likt att det är förväxlingsbart, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare för folkbokföring på Skatteverket.

I ett preliminärt beslut från Skatteverket får namnet Sälja avslag, eftersom det kan förväxlas med Celja. Elisabeth Ämting-Backlund vill inte göra en stor sak om sin namnprocess, men tycker att det borde finnas undantag för de samiska släktnamnen.

- Jag känner många som vill ta tillbaka sina gamla släktnamn. Men det går inte på grund av att de användes för så länge sedan. Då skulle våra föräldrar tagit tillbaka släktnamnen, men förr ville de inte det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista