Kirunas kommunalråds uttalande i skoterdebatt förvånar  

“Folk fick inte ens åka ut till sina egna stugor till fjälls“, sa kommunalrådet Gunnar Selberg, C, i direktsänd tevedebatt. Nu kritiseras hans uttalande av samebyarna.  
- Där finns inga stugor. Det är renbetesland, säger Per-Erik Stenberg ordförande i Laevas sameby.

Innan påsk kom beslutet från regeringen om tillfälliga skoterförbud i Kirunafjällen. Tre olika områden i Könkämä, Gabna och Laevas samebyar fredades från skoteråkning för att renarna skulle få betesro i trakterna norr om Kebnekaise och söder om Torneträsk och gränstrakterna mot Finland.

Redan etablerade skoterleder och vissa färdstråk var dock öppna och även vissa dalgångar undantogs påpekar Per-Erik Stenberg ordförande i Laevas sameby.

I slutet av förra veckans SVT Opinion live hölls debatten om “skoterkriget” som programledaren Belinda Olsson uttryckte det. Det centerpartistiska kommunalrådet Gunnar Selberg var inte sen på att ta över stridsyxan.

- Det här skapar konflikter. För många kirunabor är livet nära naturen, i stugan på snöskotern en oerhört stor del av livet, sa han.

- Det var så illa att folk inte ens fick åka ut till sina egna stugor till fjälls under påsk som är den viktigaste helgen. Horribelt. Det här skapar konflikter, sa Selberg.

Men när vi pratat med både samebyar och företrädare för länsstyrelsen hittar vi inga stugor ägda av privatpersoner i det här aktuella området. De stugor som finns är renvaktarstugor och exempelvis STF:s stuga i Pältsa.
 
- Jag fick en chock när han sa att folk inte kommer till deras stugor. Det här är renbetesland och här finns inga fritidsstugor, säger Per-Erik Stenberg ordförande i Leavas sameby.

Men Gunnar Selberg anser sig ha rätt.  
- Det är några stugor i Könkämä, säger Selberg.

Men är det relevant att säga att Kirunaborna inte fick ta sig till sina stugor när det handlar om några stugor bara?  

- Om det också är en stuga desto större anledning att göra det undantag vi förslog då. Att om någon har en stuga låt åtminstone stugägarna åka till sin stuga. 

Partiet Samelistan som är i opposition i Kiruna kommun är kritiska till Gunnar Selbergs uttalanden i programmet.

Åsa Larsson Blind anser att han måste ta stort ansvar och driva frågorna framåt och inte enbart bidra med tyckanden som splittrar ännu mer. Och hon trycker på regeringens beslut som kom innan påsk.

- Regeringen ändrade kommunens beslut. Och i det beslutet så säger man att Kiruna kommun behandlar frågan fel i förhållande till gällande lagstiftning. Varför är det okey i kommunen att inte förhålla sig gällande lagstiftning i den här frågan när det inte är acceptabelt i någon annan del av kommunens verksamhet.  
 
- Man kan tycka vad man vill om lagstiftningen och samers rättigheter som urfolk men det är det man har att förhålla sig till. Och inget som Gunnar Selberg kan göra politik av, säger hon.

Båda två är dock överens om att om att buskörningen med skoter måste få ett slut. Precis som redan naturbevakaren Lasse Olsson påpekat i två år. De efter att han sett skoterkörningen i fjällen öka år efter år.  

Gunnar Selberg säger sig vara missförstådd när det kommer till samers rättigheter.

-Jag tycker renskötseln är viktig. Men jag ser även till friluftslivet. Vi måste kunna leva sida vid sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista