Två tomter för parlamentsbyggnaden föreslagna

Östersunds kommun har lagt fram förslag på två tomter där man anser att det går att bygga Sametingsparlamentet. Sametinget och kommunen jobbar med parlamentsplanerna, samtidigt som Sametingets styrelse nu ska utreda ytterligare en omröstning.

Se tomterna i tv-klippet ovan.

Det ena förslaget är en tomt i stan, nedanför Jamtli, mot Storsjön. Den andra tomten är på Frösön, i närheten av flygplatsen.

– Det här är platser som vi tagit fram som förslag, som vi tyckte var bra utifrån de kriterier som man har sagt. Men att välja plats kommer vi göra tillsammans med Sametinget nu förstås, säger kommundirektören Anders Wennerberg.

Kommunen har inlett arbetet med att förverkliga byggandet av Sametingsparlamentet tillsammans med Sametingets styrelse.

– Jag tror att det här kommer ta lite tid. Dels ska pengarna sättas av, dels ska man jobba om ritningar och det ska göras detaljplaner. Men nu är det på gång och det kommer att hända. Vi hjälper från kommunens sida till att hålla tempo i det, men jag tror det tar några år till innan det finns en färdig byggnad på plats, säger Wennerberg.

I femton år har det pratats om att det ska byggas ett parlament, och huvudinriktningen har varit att det ska byggas i Kiruna. Tidigare i år togs dock beslutet på plenum att det ska byggas i Östersund. Styrelsen jobbar nu utifrån det, men de börjar nu att samtidigt utreda ytterligare en omröstning. Det är motionen som Samelandspartiets Ingrid Inga kommit in med, om att göra en folkomröstning om var parlamentet ska byggas.

Kan det bli så att det inte blir i Östersund?

– Tittar man bakåt så har det ju beslutats om Kiruna två gånger, och nu Östersund. Den politiska processen är svår att sia om. Vi jobbar utifrån plenums beslut, och utreder nu till plenumet i November motionen om folkomröstning, säger Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti, Samelandspartiet.

Det har tagit väldigt lång tid, hur ser du på det?

– Det politiska arbetet tar lång tid. I det här fallet så är det flera styrelser som jobbat med frågan. Och kanske hinner även fler att jobba med den.

Styrelsekollegan Anders Kråik, partiet Samerna, tror att ett byte av parlamentsort kan bli besvärligt.

– Det skulle ju bli lite märkligt. Om man fattar ett beslut med så pass kraftig majoritet från plenum och sedan vänds det upp och ner ett år eller ett halvår senare. Det visar ju på att beslutsfattandet är väldigt instabilt, och det skulle ju vara olyckligt.

Kommundirektören i Östersund säger att han förstår att det finns många åsikter om var parlamentet ska vara, men tar motionen med ro. Han tror inte att beslutet om placering kommer ändras igen.

– Nu har det här drivits i så många år. Jag tror att man vill få det till stånd nu, det är ändå femton år sedan det började. Nu vill man få sin byggnad på plats och kunna få ett samiskt centrum med en parlamentsbyggnad. Så nu är det nog dags att köra igång, säger Anders Wennerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista