Stuehkie/Stockholm

Regeringen lägger fram nytt förslag om konsultationsordning

2:23 min

Regeringen är beredd att lägga fram ett nytt förslag till en konsultationsordning med samer. De närmaste veckorna väntas förslaget komma.

Under onsdagen träffade sameminister Amanda Lind Sametingets styrelse och kansli.

Vid mötet kunde Lind meddela att regeringen nu har utarbetat ett förslag till lagrådsremiss om en konsultationsordning med samerna, som sedan ska utmynna i en proposition till riksdagen.

– Det stämmer. Vi har lyssnat och tagit del av synpunkterna från det förra förslaget. Det är en prioriterad fråga för regeringen, säger Amanda Lind.

Förra förslaget sågades 

Det var under hösten 2017 som den förra regeringen la fram det förra förslaget till en lagstadgad skyldighet för regeringen, statliga förvaltningsmyndigheter, kommuner och landsting att konsultera Sametinget i ärenden som kan få särskild betydelse för samerna.

Regeringen föreslog också att om ett ärende får särskild betydelse för en organisation eller sameby ska även dessa konsulteras.

Sametinget, Svenska samernas riksförbund och Sáminuorra avstyrkte förslaget liksom människorättsorganisationerna Amnesty och Civil Right Defenders.

För lite inflytande

En stor del av kritiken gick ut på att förslaget inte gav samerna tillräckligt inflytande.

Åsa Larsson Blind är nyvald ordförande för Svenska samernas riksförbund – hon säger att det rent generellt är bra att det tas fram en konsultationsordning.

– Men det måste innebära ett inflytande över de slutliga besluten. Är det endast förslag på att delta i diskussioner inför ett beslut så är det inget steg framåt. Vi måste se på det nya förslaget och reagera efter det, säger Larsson Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista