Milstolpe i försoningsprocessen väntar i Australien

2:32 min

Två betydelsefulla datum hedrar minnet av betydelsefulla milstolpar i försoningsprocessen i Australien. Nu väntar landet på en möjlig nästa milstolpe.

Försoningsveckan i Australien infaller alltid mellan den 27 maj och 3 juni. Att den inträffar mellan dessa datum är ingen slump. De är ytterst viktiga i Australien.

Den 27 maj 1967 ägde en folkomröstning rum gällande en grundlagsändring som skulle ge den federala regeringen makten att skriva lagar för aboriginer och Torres Strait-bor. Tidigare styrde delstaterna och territorierna över urfolken.

Ett rungande ja

Mer än 90 procent av det australiska folket röstade Ja.

Den andra händelsen ägde rum den 3 juni 1992. Då föll Högsta domstolens beslut i “Mabofallet” som hållit på i 10 år. Det var Eddie ‘Koiki’ Mabo som utmanade det australiska systemet om Terra nullius, som innebar att när britterna kom 1788 förkunnade de att Australien var Terra nullius, ett tomt land, eller ett land som inte tillhörde någon.

Terra nullius-lagen innebar att urfolkens unika förbindelse till landet inte erkändes och britterna tog land utan avtal eller betalning.

Den 3 juni dömde Högsta domstolen att Terra nullius inte skulle ha applicerats på Australien. Detta beslut bekräftade att urfolken har rätt till land och mark.

Ett möjligt nästa steg i försoningsprocessen är att få till en grundlagsändring där urfolkens röst blir hörd enligt “Uluru Statement from the Heart”. För två år sedan möttes 250 urfolksledare vid den heliga platsen “Uluru” i Northern Territory och resultatet blev “Uluru Statement from the Heart”. I utsagon finns två delar: “First Nations Voice” och “Makarrata Commission”.

Hopp om grundlagserkännande

Utsagon vill att en Makarratakommission ser över den förslagna grundlagsändringsprocessen runt att sanningen om urfolkens historia berättas. (Makaratta betyder på yolngu — från Arnhem Land — att man samlas efter en kamp).

Premiärministern Scott Morrison har sagt att han inte vill att processen ska forceras, men han sade till morgontidningen “The Sydney Morning Herald” att han har bundit sig till att det ska bli ett grundlagserkännande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista