Sista dagboksbladet från Conifa-EM: Stolt över äran att få representera Sápmi

Överraskningar, lag-pepp och stjärncoacher. Nu summerar samelandslagets Benjamin Zakrisson upplevelserna från Conifa-EM.

Det är nästan overkligt hur snabbt tiden har gått. Det känns som att det bara var igår jag klev av planet i Yerevan, helt ovetandes vad som skulle vänta i Artsakh; att vi skulle vara lokalkändisar redan första dagen, mötas av glada miner och vinkande människor var vi än befann oss i staden.

Jag hade dock hört redan innan att det förmodligen skulle vara många människor på vår första match, att det skulle vara minst tiotusen personer och kolla men inte trodde jag på det. Det var inte förrän vi var på invigningen och arenan var helt fylld och områdena utanför arenan var helt fyllda som jag insåg att det faktiskt stämde. Jag hade inte förstått hur mycket folket i Artsakh hade sett fram emot Conifa Euro cup 2019.

Ett skönt gäng i FA Sápmi

Hur mycket folket uppskattade att få se oss spela märktes tydligast efter våra matcher där det oavsett resultat alltid dök upp en stor skara människor som skulle ha bilder och autografer. Jag blev även tillfrågad ett antal gånger om jag kunde ge bort mina fotbollsskor eller mina matchkläder men de fick tyvärr nöja sig med bilderna. Vissa föräldrar var till och med så glada att vi var där att de ville ha bilder när någon spelare höll i deras bebisar.

Största överraskningen för mig var dock inte hur exalterade folket var att vi var där utan vilket skönt gäng vi hade i FA Sápmi. Trots att vi uppenbarligen inte fick det fotbollsmässiga resultat vi ville ha så hade vi alltid en riktigt bra stämning i laget där vi aldrig slutade peppa och stötta varandra.

Trots att vi hade många skador i truppen var det många som steg fram och tog ansvar i form av att spela trötta, halvskadade och slitna utan att klaga. Trots att vi inför sista matchen bara hade förlorat så stod vi upp för varandra och gav allt vi hade.

Att vi nu har en bra, stabil grund av ett lag att bygga vidare på är uppenbart och om bara något år kommer vi kunna ha ett lag som sätter skräck i motståndare vid bara tanken av att möta oss. Då kommer vi också få de sportsliga resultat vi vill och vi vet att vi kan uppnå.

Coacherna de riktiga stjärnorna

De riktiga stjärnorna i FA Sápmi är dock coacherna. Det är som vår fantastiska kapten Jiri sa: ”Vi hade inte ens kunnat få chansen att spela denna cup om det inte vore för de helt osjälviska människorna i vår ledningsstab.” De planerar allt, ser till att vi har de bästa möjligheterna att prestera på plan, de hjälper oss med alla våra problem vad det än kan vara och begär ingenting i gengäld förutom vårt fulla engagemang i den fotboll de gör möjlig. För det är jag oerhört tacksam.

Ett stort tack ska även de volontärer som reste med oss ha. Även de la ned hjärta och själ i att göra vårt besök så bra som möjligt och de var ett ljus i mörkret när våra matcher inte gick som vi ville. Utan dem hade vi aldrig fått en så bra upplevelse som vi faktiskt hade.

Den här resan har varit det bästa jag har varit med om på väldigt länge och det kommer förmodligen ta ett bra tag innan den toppas. Jag har fått skapa minnen som jag kommer hålla kära väldigt länge och jag har fått träffa vänner för livet.

Jag är även oerhört stolt över att fått äran att representera det samiska landslaget i fotboll och är i skuld till dem som gjorde det möjligt för mig. Pricken över iet på denna resa har varit att jag fick möjligheten att dela med mig av mina erfarenheter här på Sameradion & SVT Sápmi för er läsare. Jag kan bara hoppas att ni har funnit det lika roligt att läsa mina inlägg som det har varit för mig att skriva dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista