Stuehkie/Stockholm

Sametinget begär sanningskommission av staten

2:20 min

Nu har Sametinget slutligen bestämt sig – idag lämnades en formell begäran till regeringen om en samisk sanningskommission.

Sametinget har vid ett möte med sameminstern Amanda Lind i Stockholm idag lämnat över en begäran om en samisk sanningskommission.

Sametinget vill att regeringen tillsätter en kommission som arbetar i nära samråd med samiska företrädare för att kartlägga de oförrätter samerna drabbats av.

Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti var med och lämnade över begäran.

-Det här en viktig fråga för Sametingets styrelse. Jag förväntar mig att staten börjar arbeta med detta tillsammans med oss, säger Nutti.

Ministern tog emot 

Sameminister Amanda Lind tog alltså emot begäran under onsdagens möte och frågan diskuterades vid ett liknande möte redan i förra veckan.

-Jag tror att den sannings- och försoningskommission vore nyttig, både för att belysa de historiska övergrepp som skett, men också att vi ges förutsättningar att ta steg vidare framåt, säger Lind.

Flera års arbete

Arbetet med en sannings-och försoningskommission har pågått i drygt tre år och i höstas la en arbetsgrupp fram en analys till Sametingets styrelse om det fortsatta arbetet.

Sametingets styrelse har därefter beslutat att tillsätta en referensgrupp med ledamöter från Sametingets opposition och samiska organisationer.

Enligt Per Olof Nutti står referensgruppen bakom begäran – därmed också i princip hela Sametinget och de samiska organisationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista