Unik festival invigd i väglöst land: Saltoluokta

9:05 min

Saltofolk 2019 är festivalen i väglöst land och för att ta dig dit behöver du korsa sjön Langas med båt för att kunna uppleva den. Festivalen sker i Saltoluokta i Gällivare kommun och firar 40 år i år.

Lyssna på intervjun på nordsamiska, svenska och norska.

Saltofolk festivalen, som invigdes idag, består av konserter, workshops, folkdans och guidade fjällturer. Årligen besöks festivalen av omkring 300 personer. Festivalen firar 40-års jubileum i år.

- Det är en festival som är unik för den är i väglöst land och har något för alla och där både gammalt och nytt blandas, säger festivalgeneralen Oline Bakkmo.

Bandet Stuoris ja Bálddonas med Krister Stoor är en av de samiska inslagen vid festivalen. I övrigt deltar flera andra etablerade folkmusiker. Krister Stoor håller också i workshops i jojk. De övriga workshopen är i vissång och folkdans.

Första gången festivalen anordnades i Saltoluokta var år 1979. Den kallades under många år för folkmusikfestivalen men har nu namnet Saltofolk.

Festivalen avslutas med två konserter med med jojkaren Simon Issát Marainen. De sker söndag 30 juni på Naturrum i Stora Sjöfallet i Gällivare kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: