Överfiske i Polen slår mot laxfisket i Tornedalen 

Polska fiskare tog upp tiotusentals laxar mer än deras kvot tillät ifjol.

För nio år sedan sattes en rad åtgärder in för att laxbeståndet i Östersjön skulle öka. Efter det har laxräknaren i Kattilakoski i Torneälven registrerat fler och fler laxar. Från ett snitt på drygt tjugotusen laxar för tio år sen till ett snitt på 50 000 laxar de senaste åren. Toppåren 2014 och 2016 vandrade det upp 100 000 laxar i Torneälven.

Åtgärderna som fått laxen att återvända till Sveriges största laxälv handlade om att den totala kvoten för östersjölax drogs ner från 310 000 till 90 000 laxar per år som fick fångas av yrkesfiskare i havet. Det finska och svenska havsfisket med långrev förbjöds också.

Men enligt Internationella Havsforsknings Institutet ICES fångad Polska havsfisket 40 000 laxar mer än deras 2018 fångstkvot av 5 700 lax berättar Glenn Douglas.   

-Det här påverkar tillgången på lax i bland annat Torneälven. Som producerar 40 procent av all lax i Östersjön, säger Glenn Douglas projektledare för SportFiskarna som bland annat jobbar för att få tillbaka mer vildlax till älvarna i norra Sverige.   

Enligt honom har nu nya regler införts för att begränsa det polska laxfisket. Och Douglas hoppas på att reglerna följs så fler laxar kan vandra till bland annat torneälven.  
 
-Om det polska laxfisket skulle begränsas skulle även laxtillgången i Torneälven öka.

Hittills har över 23 000 laxar passerat laxräknaren i Kattilakoski i Torneälv enligt det finska naturresursinstitutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: