Sametinget lyfter språket, konsultationsordningen och rennäringen i Almedalen

1:32 min

Sametinget lyfter språket, konsultationsordningen och rennäringen på Almedalens politikervecka på Gotland och hoppas på det sättet synliggöra viktiga samiska frågor.

Almedalens politikervecka på Gotland nästa vecka samlar svenska politiker och beslutsfattare och dit ska även Sametinget. Åsa Blind, vice ordförande i Sametingets språknämnd är en av de som deltar där. Hon säger att det är viktigt att sametinget och samerna finns representerade där.

Åsa Blind berättar att Sametinget kommer ha tre seminarier där som lyfter utmaningarna som finns kring det samiska språket, konsultationsordningen med samer samt renskötsel och rovdjur.

Hon säger också att det är viktigt att Sametinget och samer syns där det finns många politiker och beslutsfattare samlat och hon tror att deras insatser kommer att ha betydelse för framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: