Här är de nya lagar som berör Sametinget

Det ska bli tydligare uppgiftsfördelning inom Sametinget och kravet om svenskt medborgarskap för att vara valbar försvinner från och med 1 Juli.

Den nya ändringen av sametingslagen innebär att det ska bli tydligare fördelning mellan vad plenum fattar för beslut, vad styrelsen fattar beslut om, och vad som är kansliets uppgift.

Kravet om svenskt medborgarskap för att vara valbar till Sametinget försvinner. Det blir även enklare att identifiera sig vid röstning i sametingsvalet då kravet om giltig legitimation tas bort.

Från och med nu kan man, i likhet med vallagen, identifiera sig på annat tillförlitligt sätt för att rösta. Och möjligt att ha sina barn eller make/maka som vittne vid brevröstning tillkommer.

Lagen om Sametingets säkerhetskontroller träder också i kraft. Ordförande för plenum kan besluta om säkerhetskontroll för ett visst bestämt möte i samråd med polismyndigheten. Säkerhetskontroller ska utföras av ordningsvakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: