Glädje och nervositet under samiska konfirmationen

1:54 min

64 samiska ungdomar konfirmerades under dagen i Burträsk kyrka. Det är rekordmånga som deltagit i årets konfirmationsläger, som  avslutades i en nästan fullsatt kyrka.

- Det var nervöst med så mycket folk, det var ju nästan tusen personer. Men det var bara att bita ihop, säger Nils Mikkel Mikkelsen Gaup, en av årets konfirmander.

Mikkelsen Gaup valde att åka på det samiska konfirmationslägret främst för att han ville träffa fler samiska ungdomar. Under lägrets två veckor har konfirmanderna delats upp i två grupper, eftersom de var så många.

Den ena gruppen började i Jäkkvik, medan den andra gruppen var kvar i Burträsk och efter fem dagar bytte de. Allt har fungerat bra men det har krävts mycket planering säger Mathilda Njaita, som varit dagledare på lägret.

- Det känns helt fantastiskt att vi klarade att konfirmera 64 stycken konfirmander med helt unika egenskaper och personligheter.

Therese Labba har också varit dagledare och fyller i.

- Det är otroligt härligt att kunna ta det lugnt nu och andas. Bara njuta av att se konfirmanderna med deras familjer.

Prästen Kim Rehnman jobbar sitt fjärde år på det samiska konfirmationslägret och Rehnman ser att intresset växer.

- Årets konfirmation är den största vi någonsin haft, 64 konfirmander och det är jätteroligt. För ungdomarna betyder det mycket att få samlas på en plats och träffa varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: