Samiska brädspel på frammarsch

Det sydsamiska brädspelet Daabloe, med anor från före 1600-talet, har åter börjat spelas efter många år av glömska. Och under midsommarhelgen hölls den historiskt första sydsamiska Daabloe-turneringen i Ankarede. Man lär sig spelet snabbt, säger Leo Andreas Kappfjell.

- Det är ett spel som man kan lära sig ganska fort och man kan spela med vem som helst så länge man vet reglerna. Man kan gå i skogen och göra brickor och bräden av bark och sten eller vad som helst egentligen, säger Leo Andreas Kappfjell, som var en av deltagarna under turneringen.

Historiskt är det lite svårt att veta upprinnelsen till de samiska spelen, men de fanns redan före 1600-talet. Kristendomen och laestadianismen dömde de samiska brädspelen som syndiga och spelen försvann nästan helt fram till 1950-talet. Under de senaste åren har spelen dock återupplivats bland andra av forskaren Mikkel Berg Nordlie som åker runt och lär ut spelen. Det finns flera olika varianter som Sáhkku, Cuhkka och Daabloe från Frostviken-området i Jämtland.

- En del av de här gamla spelbrädena finns på museum idag, på Silvermuséet och på flera andra museer. Det är klart att det gick ju ganska lång tid när folk inte visste hur de skulle spela, men dokumentationen låg ju i gamla böcker, säger Marianne Kappfjell, bibliotekarie på den sydsamiska bokbussen.

Den första Daabloe-turneringen i Ankarede genomfördes under midsommarhelgen i regn och av tio deltagare.

- Det är stort för det är första gången det arrangeras en sydsamisk daabloe-turnering här. Det är historiskt, säger Ramona Kappfjell, som var en av tre domare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: