Flera nya namn i nya styrelsen för Umeå sameförening

1:52 min

I 20 år satt Michael Lindblad som ordförande för Umeå sameförening
och då han slutade, gjorde merparten av styrelsen detsamma.

Under förra årsmötet för Umeå sameförening byttes nästan hela styrelsen ut och består nu av sex nya ordinarie ledamöter, och två nya suppleanter. För den nya ordföranden Ann Salomonsson har föreningen betytt mycket genom åren, och särskilt arrangemanget jojkslam.

- Jag tyckte det var så fantastiskt att jag bestämde mig för kanske 10 år sedan att jag skulle lära mig jojka - och det har jag gjort. Och jag hade som mål att jag skulle ställa upp på jojkslam och det gör jag också varje år och jag tycker det är fantastiskt kul.

Det har varit tungt för Umeå sameförening att hitta en ny ordförande till styrelsen. Valnämnden har ringt runt till ett flertal personer och till slut blev det Ann Salomonsson från valnämnden som axlade rollen som sameföreningens ledare.

Förutom Salomonsson består styrelsen av Fredrik Juusu, kassör, Isabelle Brännlund, sekreterare, Michael Grahn, Katarina Jonsson, Frida Holmgren, och sedan vice ordförande Camilla Törnroos och Lis Marie Hjortfors som sitter kvar sedan tidigare.

- För oss är det en utmaning givetvis för det är mycket att sätta sig in i. Föreningen har en stor verksamhet.

Även om många i styrelsen är nya berättar Ann Salomonsson att de fortfarande kommer arrangera traditionella aktiviteterna som samiska veckan, och jojkslam, och paltfest.

- Givetvis så kommer vi att fortsätta med samiska veckan, vi firade ju 20-årsjubileum i år, och det kommer bli ett 21:a och 22:a, och förhoppningsvis ett 30-årsjubileum också. Och under hösten så har vi ju Tráhppie så där fortsätter verksamheten också som vanligt, säger Ann Salomonsson, ny ordförande i Umeå sameförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: