Geasserádio

Känd musiker lär ut om samisk musik

1:43 min

Åttiofem deltagare från hela världen har samlats i Rättvik för att lära sig med om varandras musik och kultur, och på plats finns även en samisk kändis.

Hör en längre intervju på samiska under artikeln

Förra årets Sápmi grand prix-vinnare Inger Karoline Gaup deltar i veckan på ett läger i Sverige för att lära ut samisk musik till deltagare världen över, något som hon tycker gått ovanligt bra.

- Det har gått riktigt bra. Deltagarna har lärt sig riktigt snabbt - både ord och jojkar. Det var väldigt kul att se att människor med andra språk tog till sig samiska så snabbt, säger Inger Karoline Gaup.

Musik är ett bra sätt att lära ut samiskt språk och musik berättar Inger Karoline Gaup. Hon deltar just nu på ett läger för musiker som kommit från hela världen. Lägret heter Ethno och pågår i Rättvik. Tanken är att de 85 deltagarna från 20 olika länder ska lära sig mer om varandras kultur och musik.

- Jag fick frågan om jag ville fara, och för mig gav det här möjligheten att lära mig något nytt, säger Gaup.

Förra årets Sápmi grand prix-vinnare Inger Karoline Gaup säger att hon kommer ta med sig erfarenheter från olika sorters musik av de andra deltagarna världen över.

- Jag tror att jag kommer ta med mig kunskap om hur man kan bygga upp en låt, det är så väldigt annorlunda i andra kulturer jämfört med samisk musik, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: