Exporten till Asien stoppad - renhornspriset kapat med en tredjedel

Asiaterna räds avmagringssjukan CWD och företag där köper inte längre horn av klövvilt från norden.

Se video i artikeln.

För tre år sen peakade renhornspriset. Orsak, kinesernas lust till högre potens. Företag som exporterade horn av klövvilt till Asien betalade 160 kronor kilot och andra var tvungna att hänga på prisrallyt för att få tag på horn.  

Men i och med upptäckten av sjukdomen CWD  i Norge, Sverige och Finland har köplusten i Asien uteblivit.

- Marknaden började svaja 2017, den sista containern skickade jag i december 2018. Efter det att har jag inte fått något nytt kontrakt, och det kommer mail att på grund av CWD kan de inte importera horn, säger renhornsuppköparen John-Erik Jussila i Jakobstad, Finland. Nu har han satt sin exportverksamhet på paus.

Finska Livsmedelsverket har försökt hjälpa Jussila att reda ut frågan.

- Jag har haft intyg från Livsmedelsverket att jag har kunnat exportera, de har försökt hjälpa till och kontaktat länder i Asien för att hjälpa för att exporten ska kunna fortsätta.

Värdefulla hornvolymer

Enligt finska tullen har det enbart från Finland exporterats omkring 35 000 kilo horn till länder som Taiwan och Kina till ett marknadsvärde på omkring 6 miljoner kronor de två senaste åren. Men siffrorna är inte helt säkra då även andra exportprodukter går under samma exportkod.

- Jag uppskattar att samerna går miste om 4-6 miljoner euro, säger Jussila om den uteblivna asienexporten.

Ellen-Marit Labba i Övre Soppero har nyligen tagit över sin fars renhornshandel, hon bekräftar köpstoppet. Hon köper renhorn men priset är nu 100 kronor kilot. Hon tror dock att det här stoppet är tillfälligt.  

Men John-Erik Jussila är inte lika säker.  

- Veterinärer har spekulerat att stoppet kan vara i tre år. Men jag tror att det kan ta fler år. Men det är svårt att veta, man vet inte hur de reagerar i andra ändan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: