Elin Teilus jojkar till Stockholmare i Kungsträdgården

5 folk festivalen i Stockholm lyfter för sjätte året fram musiker från de nationella minoriteterna och ger publiken möjlighet att ta del av musik, utställningar och danskurser.

Se videon i artikeln.

- Jag hoppas att vi får en vacker stund tillsammans, så att vi kan bygga broar och hitta vägar tillsammans, säger Elin Teilus som är en av artisterna på årets festival.

Elin Teilus som är sångerska och jojkare med rötter i skogsamiska Udtja sameby och västkustens Göteborg fanns på plats i Kungsträdgården med sitt band för att hålla workshop i jojk och bjuda på konsert i hjärtat av sommar Stockholm.

Vinnare av kulturstipendium
Elin Teilus har nyligen blivit tilldelad Västra Götalandsregionens Kulturstipendium 2019 och aktuell med nytt album som hyllar markerna och människorna i Udtja, jorden och livet.

I motiveringen till kulturstipendium lyfter juryn bland annat fram Elin Teilus förmåga att förmedla känslor och den samiska berättartraditionen genom jojken och hur hon med rötter från både Göteborg och Sápmi väcker en längtan och välkomnar lyssnarna till midnattssolens land.

- Det känns som att det är en uppmuntran att fortsätta göra det jag gör med både musiken och teatern. Att sprida vidare det samiska, säger Elin Teilus.

Viktigt för Stockholms musikliv 
För sjätte året i rad arrangerades 5 folk festivalen i Stockholm och den har kommit att bli en fast punkt i Stockholms musikliv. Under årets upplaga av festivalen fanns det som vanligt fullspäckat musikaliskt schema med konserter under två helkvällar och en heldag. Sveriges fem nationella minoriteter var representerade under festivalen och förutom konserter fanns det möjlighet att lära sig traditionell dans och jojk. Festivalen beskrivs som ett sätt att öka synligheten och kunskapen om minoriteternas kulturer.

Mia Taikon som är en av grundarna och arrangörena av festivalen säger så här om betydelsen av att festivalen blivit ett fast inslag i Stockholm.

- Det är viktigt att skapa en kontaktyta. En musikfestival där man dansar tillsammans och sjunger på de nationella minoritetsspråken och där man får smaka på varandras kulturer, det hjälper mot fördomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: