Sametinget vill ha klargörande från SVT

I en skrivelse till Sveriges Television kräver Sametinget att SVT ska klargöra sina ambitioner för den samiska public-service verksamheten. Orsaken är att Sametinget känner oro för det samiska tv-utbudet eftersom SVT Sápmi inte får sända några samiska samhällsprogram under nästa år. - SVT verkar inte ha någon ambition alls, säger Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer.

- Problemet är ju att vi inte riktigt vet vad SVT:s ambition är och det här beslutet och dom här ambitionerna att dra ner gör ju det här ännu otydligare och det är ju det som är det stora problemet- SVT verkar inte ha någon ambition alls, säger Lars-Anders Baer.

Outvecklade programförslag
Sameradion har tidigare berättat att SVT Sápmi nekats till att sända samiska samhällsprogram under nästa år. Orsaken var att SVT:s ledning tyckte att programförslagen som lämnades in var alltför outvecklade. Och det här har fått Sametinget och Lars-Anders Baer att författa en skrivelse till SVT för att få klarhet i vilka planer man egentligen har för det samiska tv-utbudet.

”Har ett jätteansvar”
Olov Carlsson är enhetschef för SVT Nord och han intygar att SVT, trots neddragningarna, värnar om det samiska tv-utbudet.
 - Vi har ett jätteansvar att se till att göra högkvalitativa tv-program på samiska för samer och även att bredda detta till att även göra tv-program om den samiska kulturen och föra ut den till en större del. Och det här är ett ansvar som vi tar på fullaste allvar och vi kommer att se till att vi har ett gott samiskt utbud med hög programkvalitét ,säger Olov Carlsson.

Känner ej till sändningstillståndet
Men i och med att tiden för samiska program minskar med drygt åtta timmar till nästa år så är frågan om SVT uppfyller sändningstillståndet. Regeringen har nämligen gjort ett tillägg i tillståndet inför 2006 där det står att SVT:s insatser för dom språkliga minoriteterna, däribland samerna, ska kvarstå på minst samma nivå som 2005. Men det här tillägget har varken Olov Carlsson eller någon annan i SVT:s ledning uppmärksammat.
 - Vad gäller det där tillägget så måste jag ärligen säga att det har inte jag sett. Vi hittar inte det i några papper som vi har hos oss, säger Olov Carlsson.

Följer man sändningstillståndet med det här tillägget?
 
- Jag måste ju läsa det först och sedan måste vi göra en bedömning vad det står där och även ta en diskussion om vad som menas det. Så jag kan inte svara på det, säger Olov Carlsson, enhetschef på SVT Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".