Malmjakten utökas till centrala Kiruna: "Vi har inget val."

Nu flyttar LKAB in borrarna till staden i jakten på malm. Provborrningar sker nämligen i centrala Kiruna från och med i höst. Ett måste för fortsatt gruvdrift, enligt gruvbolaget.

Se video i artikeln.

Ända sedan i höstas, då den omvälvande nyheten om att malmen inte följer den riktning som man tidigare trott, så har man borrat under jord för att kartlägga fyndigheten.
Men nu är det dags för LKAB att utöka sökandet. Man ska förfina kartläggningen av malmen genom att provborra uppifrån - ovan jord.
- Det är som ett stort frågetecken för oss. Vi vet inte riktigt hur malmhorisonten, eller där vi har fyndighet, går mellan Kirunavaara och Luossavaara. Så det blir ett viktigt stöd för oss för att kalibrera våra insatser, säger Pierre Heeroma, LKAB:s prospekteringschef.

LKAB kommer att provborra i bebyggda områden, varav flera mitt i bebyggelsen. Man räknar med en yta av 40 gånger 40 meter som tas i anspråk på varje borrplats. Syftet är att borra ner 1 000 meter i marken. Till detta krävs dessutom vattentillförsel och fraktmassor kommer att transporteras via befintligt vägnät.

Enligt Pierre Heeroma ska man begränsa störningarna så långt det är möjligt gentemot civilsamhället som alltså finns runt hörnet på flera av borrplatserna. 
- Vi kommer inte att borra på alla fem platser samtidigt. Vi kommer förstås att se till att ingen kan komma i närheten och stängsla in områdena. Dessutom kommer vi att jobba på dagtid så att människornas nattsömn inte ska störas, säger Heeroma.

Bland annat berörs Norrmalmsparken i centrala Kiruna, samt en lekplats på Övre Norrmalm.

Ett av områdena för provborrning ligger på LKAB:s eget område. De två resterande ligger utanför bebyggelsen, helt eller delvis. 
- Det råkar vara så att stan har byggts alldeles runt fyndigheter, på ena sidan åtminstone, och nu har vi inget val. Det är dit vi måste för att kunna undersöka fortsättningen på fyndigheterna, säger Heeroma.
De första provborrningarna sker i september om allt går enligt planerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista