Återbegravningen i Lycksele

Viktigt att samernas rättigheter och människovärde respekteras av majoritetssamhället

1:56 min

På urfolkens dag, den 9:e augusti återbördas de 25 samiska kranier som grävdes upp på 1950-talet och togs till Historiska Museet i Stockholm.

Återbördacermonin sker på Lycksele gamla begravningsplats från 1700-talet, i sina ursprungliga gravar. Det är den hittills största återbördande cermonien som skett i Sverige. Bland annat kommer kommunalrådet Roland Sjögren, Lycksele kommun, biskop Åsa Nyström och Sametinget att hålla tal.

Från Svenska kyrkan kommer också prästen och teologen Anna-Karin Hammar som är med i Svenska Kyrkans samiska råd. Återbördandet är viktig, menar hon.

– Det är en viktig händelse i Sveriges liv, att samernas rättigheter respekteras, så att samernas människovärde respekteras av majoritetssamhället, säger Anna-Karin Hammar och fortsätter:
– Det som har skett att samiska kvarlevor förvaras på totalt 11 museer, är totalt oacceptabelt och en skändning av både gravfriden och människovärdet.

Anna-Karin Hammars förhoppning är att återbördandecermonin i Lycksele är första steget mot att alla kvarlevor från samer snart återbördas.

– Därför tycker jag det är så viktigt att ta del i det här första steget mot en värdig återbegravning, där människor har varit begravda innan. Och jag hoppas att det ska bli ett samlat grepp från den svenska staten i förhållande till samerna, när det gäller alla dessa återbegravningar och att staten skyndsamt tar sitt ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista