Festivalen drar igång med traditionell kunskap i fokus

2:15 min

Riddu Riđđu har startat i Olmmaivággi i norra Sápmi, och föräldrarna gläds över festivalens initiativ att satsa på barn, till exempel Elle-Kari Partapuoli.

- Jag tror det är väldigt värdefullt för barnen, här får de både lära sig samiska och se det användas här, säger Elle-Kari Partapuoli.

Riddu Riđđu har dragit igång och då det är urfolksspråkens år i år har festivalen också låtit de samiska språken skina genom hela  festivalen.

Under torsdagen drog barnens festival igång där barnen fick vara med och lära sig om teater, smide, slöjd och annan traditionell kunskap.

Rauna Kuokkanen som också var på festivalen berättar att det är svårt för föräldrar att ge all kunskap som finns här själv, och därför är det bra att det är så stort fokus på kunskapsöverföring.

- Jag vill såklart att barnen får vara här och uppleva en urfolksfestival som är för dem, berättar hon.

Stora händelser under festivalen är att representanter för sanningskommissionen i Norge är på plats och samtalar med festivalgäster under dagarna, och att festivalen bjudit in inuiter från Nunvaut som kommer hålla i workshops och ceremonier. Och för föräldrarna Rauna Kuokkanen och Elle-Kari Partapuoli har helgens roligheter bara börjat.

- Jag har varit här med mina två barn på barnfestivalen, och det har varit så bra. Barnen trivs och de får uppleva så mycket här, säger Elle-Kari Partapuoli

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista