Sapmi bryter mot internationell lag menar Cypriotiska ambassaden

Sapmi bryter mot internationell lag då man spelar fotbolls landskamp mot Nordcypern menar Andreas Kettis, andre sekreterare på Cypriotiska ambasaden i Stockholm. I och med detta har Sapmis fotbollslandslag, liksom ifjol då landskampen mellan dem båda spelades i Tromsö, återigen blivit en bricka i det storpolitiska spelet.

Cypriotiska ambasaden reagerar då man anser att området, Nordcypern, felaktigt ockuperats med hjälp av Turkiet. Andreas Kettis säger att detta är ett steg åt fel håll och han säger att detta är enkelt då alla är bundna av internationell lag och dessa måste alla medlemmar av internationella världssamfundet respektera. Men om Sapmi avsiktligt bryter mot dessa lagar vet inte Kettis. Det kan hända att det är bristfällig information.
 - Vi har förståelse att folk vill spela fotboll men när fotbollen involverar politik blir det annorlunda, säger Kettis.

Ingen ska erkänna Nordcypern
På frågan om Sapmi i och med landskampen stör enandet av Cypern svarar Kettis med att läsa ur en FN- resolution där det står att ingen stat ska erkänna, understödja eller assistera enheten Nordcypern.
 -Alla får dra sina egna slutsatser. Men fråga FNs säkerhetsråd, dem är väldigt tydliga, avslutar Kettis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".