Här kommer de samiska kvarlevorna till sista vilan

1:55 min

Nu sker den största repatrieringen i Sveriges historia. Kvarlevor från 25-tal samiska individer återbördas till sin ursprunglig gravplats i Lycksele.

Se fler bilder från ceremonin i artikeln.

På internationella urfolksdagen återbördas nu de mänskliga kvarlevorna från ett 25-tal samiska individer tillbaka till gravplatserna som de fördes bort i från 1950 och 1951.

På plats är det närmare 500 personer som närvarar under ceremonin

Kvarlevorna ligger i näveraskar som Anna Hansson har gjort.

– Jag är lite nervös, men det ska nog gå bra. Ett viktigt uppdrag, säger Heaika Wollberg som är en av de 25 askbärarna.

Ceremonin inleds med jojk. Johan Sandberg McGuinne kommer att jojka en gammal jojk från 1911 som heter Lycksele kyrkplats, Krister Stoor jojkar om solen, Sara Helén Persson om älven och Jörgen Stenberg jojkar om hopp.

Under ceremonin kommer många att hålla tal, såsom Historiska museets chef Katherine Hauptman.

– Vi kommer att framföra en ursäkt.

Även Sametingets ordförande Paulus Kuoljok kommer att tala.

– Jag kommer att tala direkt till de som återbördas, det är deras ceremoni. Talet kommer inte att vara politiskt, inte om personerna som är här i dag, inte till de som arbetar med frågan om återbördande, säger Sametingets ordförande Paulus Kuoljok som är en av talarna under ceremonin.

Här kan du se ceremonin live.

Karl-Einar Lundgren, 83, blev vittne till uppgrävningen av de samiska kranierna på 50-talet. På fredagen var han på plats för att se kvarlevorna återbegravas.

Hos SVT Nyheter Västerbotten kan du höra hans berättelse.

Här ser du vad som händer under återbegravningsceremonin

Program för Återbördande i Försoning nionde augusti 2019 vid Gammplatsen i Lycksele.

Ceremonin inleds kl 13 och väntas avslutas kl 15.30

12.45
Uppställning med fanor och föreningsflaggor vid Gammplatsens entré.

13.00

Kortegen anländer.

13.15              
Välkommen hem. Jojk framförs av traditionsbärare och tal framförs av Roland Sjögren, kommunstyrelsens vice ordförande Lycksele kommun, Åsa Nyström, biskop Svenska kyrkan och Paulus Kuoljok, ordförande Sametinget.

 14.00              
Överlämnande till vilojord. De 25 askbärarna överlämnar kvarlevorna till jorden på den gamla begravningsplatsen. Därefter framförs tal av bland annat Historiska museet, Riksdagens kulturutskott och Australiens ambassad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista