Ceremoni med mycket känslor

Idag återbördades 25 kranier på gammplatsen i Lycksele. Det var en stillsam och värdig ceremoni med omkring 500 deltagare.

Se inslaget, den är inte textad men innehållet går att läsa på svenska i artikeln nedan.

Rose-Marie Huuva var en av de 25 personer som fick äran att bära en av kranierna tillbaka till sin grav. Hon är också en av dem som under många år kämpat för att få tillbaka samiska mänskliga kvarlevor från svenska institutioner.

- Just nu känner jag mig alldeles tom. Det har varit en så fint arrangemang med mycket känslor, så nu känner jag mig så tom, säger Ros-Marie Huuva.

Lycksele sameförening är en part i dagens återbördande och har under flera års tid arbetat med den här processen. En av dem är Gunnel Rönér Douhan, för henne är det här arbetet oerhört viktigt.

- Det gäller samernas sak i största allmänhet och så har jag ju också anhöriga som är begravda här och jag vet ju inte om mina anhöriga är några av dem som varit på vift i 60-70 år, säger Gunnel Rönér Douhan.

Om själva ceremonin säger hon så här:

-Det var tyst, det var värdigt, det var enkelt. Det var väldigt fint det var en fin samling. Och efter att vi hört Lyckselejojken, att välkomna dem som hade varit forskningsobjekt eller objekt, nu var dom tillbaka, nu var dom människor och det var stort att ta emot dem och gå i procession till ceremoniplatsen.

Förhoppningarna för framtiden är att dagens återbördande öppnar dörrar för fler repatrieringar.

- Min dröm är att jag ska få leva så länge ahte nästa återbördande blir på Ruonala kyrkogård, att de får komma tillbaka för det är ju så att min släkt kommer därifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista