Återbegravningen i Lycksele möter kritik

8:05 min

Ett tiotal samer har i ett pressmeddelande luftat sin besvikelse över hur återbördandeprocessen av de mänskliga kvarlevorna i Lycksele har hanterats.

Bland annat är man kritisk till att det samiska perspektivet saknades eller var minimalt och att ceremonin genomsyrades av kolonialistiska synsätt.

I pressmeddelandet framförs att personerna känner en stor besvikelse inför att återbördandet i Lycksele varit en form av pilotprojekt för myndigheterna där samernas inflytande över projektet varit minimalt. De anser att staten skulle ha burit alla kostnader och att det inte skulle ha drivits i projektform.

De framför också att samer från ett stort geografiskt område har släktskap till kvarlevorna och bortförandet var en del i ett folkrättsligt övergrepp mot samer och således är en samisk angelägenhet långt utanför Lycksele kommuns gränser. Och att 
Lycksele kommun i form av projektägare har agerat ur ett
kolonialistiskt perspektiv genom att inte inkludera samer hemmahörande i andra kommuner.

I pressmeddelandet framkommer också att det fanns en önskan om att ceremonin skulle simultantolkas till samiska och att alla tal som genomfördes skulle varit översatta till samiska.

Kritikerna menar att ett kolonialistiskt tankesätt genomsyrade hela lördagens återbördande ceremoni och att den samiska kulturen var underordnad.

Skrivelsen är undertecknad av bland andra artisten och aktivisten Sara Ajnnak, Marie Persson Njaita, deltagare i referensgruppen för sanningskommissionen, politikern Marie-Louise Boman från Landsförbundet Svenska Samer och filmaren Oskar Östergren Njaita.

Lycksele kommun anser å sin sida att de har följt alla de regler som finns kring repatriering och återbördande och även involverat samer över hela området. Så kommunen anser inte att något fel har begåtts utan att frågan skötts med största respekt för de släkter som berörs och samerna som urfolk. Det meddelar projektledaren Adriana Aurelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista