Lycksele

Kritik mot processen kring återbördande av mänskliga kvarlevor

2:59 min

12 personer har i ett pressmeddelande framfört kritik kring återbördandet av de samiska kvarlevorna som begravdes i Lycksele i fredags.

Bland de som framför kritik om återbördandeprocessen i Lycksele finns bland annat artisten och aktivisten Sara Ajnnak, Marie Persson Njaita, som sitter i referensgruppen för sanningskommissionen, politikern Marie-Louise Boman
från Landsförbundet Svenska Samer, Sagka Stångberg från
Ursamerna i Vaapsten och filmaren Oskar Östergren Njaita.

Kritiken handlar bland annat om att återbördandeprocessen borde ha finansierats till fullo av regeringen och inte drivits som ett projekt, att fler samer från ett större upptagningsområde borde ha fått delta i planeringen, att ceremonin borde ha skett på samiska eller ha tolkats till samiska samt att en sanningskommission behöver upprättas som dokumenterar alla övergrepp samer utsatts för.

Under ceremonin i fredags hade Sara Ajnnak även vänt sin kolt ut och in och det var en del av manifestationen.

– Jag ville visa mitt missnöje mot tillvägagångssättet hur arbetet med återbördandet gått till. Samtidigt så betyder utochin-vänd kolt inom vårt område att man visar sorg, säger Sara Ajnnak.

Lycksele kommun bemöter kritiken och anser att de har följt alla de regler som finns kring repatriering och återbördande och även involverat samer över hela området. Så kommunen anser att inget fel har begåtts. Det meddelar projektledaren Adriana Aurelius på Lycksele kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista