Rádio Sápmi

Chock och sorg i Alta efter helikopterolyckan

6:02 min

Sex personer omkom i helikopterolyckan utanför Alta i Nordnorge under helgen. NRK Sápmis reporter Maret Sofe Holmestrand beskriver ett samhälle i chock.

I ljudklippet hör du en intervju på samiska med NRK Sápmis reporter om helikopterolyckan.

I dag är det en vanlig måndag i de flesta samhällen runt om i Sápmi. Men i Alta där helikopterolyckan i lördags krävde sex människors liv är det chock och sorg som präglar samhället.

Maret Sofe Holmestrand är reporter på NRK Sápmi och hon tillsammans med en kollega är i Alta för att rapportera.

- Det är chock och sorg i Alta. Olyckan har verkligen påverkat alla och präglar samhället, säger hon.

Det är ännu oklart vad som var orsaken till att helikoptern störtade under lördagseftermiddagen strax utanför Alta. Med i helikoptern fanns fem passagerare, samtliga i tidiga 20-årsåldern, och piloten som var svensk medborgare. Samtliga är bekräftade döda och fem av de omkomna var hemmahörande i Alta kommun.

Bland annat har alla partier lokalt i Alta ställt in sitt valarbete inför kommun- och fylkesvalet som äger rum i Norge den 9 september. Ett kristeam är också upprättat på sjukhuset i Alta och kyrkan håller öppet.

- Igår var det minnesstund här i Alta och många ungdomar kom, de höll om varandra och kramades, tände ljus och tog hand om varandra i sorgen, säger Maret Sofe Holmestrand.

Helikopterföretaget som ägde olyckshelikoptern har beslutat att sätta alla helikoptrar av samma typ på backen i väntan på utredning. Nu pågår en utredning av Norges haverikommission som får hjälp av både franska haverikommissionen och företaget som tillverkar helikoptertypens motor som också de är på platsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista