Kärlek på Samernas - ny SVT-serie lyfter kärleken till slöjden

I kväll är det premiär för SVT-programmet Kärlek på Samernas. Programmet är en kärleksförklaring till slöjden, språket och kulturen, förklarar Sara Omma Simma, inslagsproducent för programmet.

Se trailern i artikeln. Och se första delen av Kärlek på Samernas ikväll kl.20.30 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Programmet följde eleverna på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk under större delen av förra året. Resultat visas i tv-rutan med start i kväll. Hannes Suopanki Lakso är en av de fyra slöjdelever som är i fokus i programmet.

– Jag är toknervös. Jag hade gärna gått under jorden i fyra veckor nu.

Varför är du nervös?

– Jag är nervös för hur jag har formulerat mig, vad jag har sagt. Det var ett tag sedan nu, så det är nervöst inför att se det, säger Hannes Suopanki Lakso.

Han går andra året på hårdslöjdslinjen i Jokkmokk. För honom var det som att hitta hem att komma till Jokkmokk och få djupdyka i den samiska kulturen, som inte varit så framträdande i hans liv tidigare.

– Det betyder väldigt mycket att gå här och få lära sig av de bästa slöjdarna. Jag känner mig tursam att få ta del av det. Det är nog därför jag ville vara med i programmet också, att visa för andra som är i liknande sits som mig att man kan ta tillbaka det samiska även om det har varit förlorat.

Sara Omma Simma, SVT Sápmi, har gjort programmet för SVT Sápmi tillsammans med produktionsbolaget Lillasyster. Hon fick idén till programmet för många år sedan då hon själv gick på skolan. Hon är glad över att det nu är klart.

– Programmet blev en kärleksförklaring till slöjden, till kulturen och språket. Jag hoppas att tittarna ska känna den kärleken.

I kväll på SVT2 och SVT Play sänds det första av fyra program.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista