Sametingets styrelse på tomtvisning

Idag fick sametingets styrelse ta en första titt på tomterna som Östersunds kommun erbjudit för det tänkta samiska parlamentshuset. En blandad kompott med olika utsikter.

Se klippet i artikeln där Per Olof Nutti kommenterar tomterna.

Under sametingets styrelses första mötesdag i Östersund for man ut på rundtur. Det var dags för styrelsen att få se de fyra tomter som är utsedda som lämpliga platser för ett blivande parlamentshus.
Arkitektbyrån bakom projektet fanns med och visade tomterna som erbjudits av Östersunds kommun.

– De två tomterna i området runt Jamtli skulle passa bra utifrån vårt ursprungliga förslag som vi vann arkitekttävlingen med 2006. Det är ett konceptuellt förslag. Därför ser jag inga problem med att förändra och anpassa. Det viktiga är att det blir en värdig plats för byggnaden. En samlingsplats som signalerar något, säger arkitekten Hans Murman.

Han har haft kontinuerlig kontakt med Sametinget under de år som gått och trots att många år förflutit med organisationsförändringar och byten av styrelsesammansättningar så är han hoppfull om att få till en start för vidare processgång.

– I och med att vi träffas idag så ser jag att en dialog kan starta. Jag lyssnar in styrelsen, vad de vill. Jag har berättat om varför den tänkta byggnaden ser ut som den gör och dess innehåll, säger Hans Murman.

Sameradion & SVT Sápmi fanns också på plats när gruppen tittade på de allra hetaste alternativen. Det handlar om en tomt vid sjökanten nedanför Jamtli, en i sluttningen nedanför Jamtli, och en på Frösön (vid flygplatsen). Per Olof Nutti, styrelsens ordförande, var nöjd med visningarna.

– Det är tre tomter som är bra alternativ, som är öppna, eller med möjlighet att öppna upp, säger Per Olof Nutti.

Hör Per Olof Nutti berätta mer om tomterna i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista