Stefan Mikaelsson: Samiskt näringsliv ska vara en motkraft till gruvnäringen

7:06 min

Sametingets näringsnämnd har utarbetat ett förslag till näringspolitisk strategi som ska bidra till en bärkraftig och hållbar utveckling i norra Sverige.

Mikaelsson säger också att OECD-rapporten som kom för några månader sedan stödjer det faktum att investeringar i samisk kultur och utbildning är investeringar i hållbar utveckling.

Kritiska röster har hörts från samiska turismföretag att riktlinjer saknas för samiska näringar. Mikaelsson menar att kritiken är befogad och nämnden har tagit god tid på sig att göra en bra strategi. Den strategi som nu finns är en omarbetad och förbättrad version från den förra näringsnämnden.

- Kanske det går bättre denna gång, säger Stefan Mikaelsson, ordförande i Sametingets näringsnämnd.

Nämnden kommer att omarbeta förslaget utefter remissvaren och  förhoppningsvis kan ett förslag ges till Sametingets styrelse under oktobermånad som i sin tur kan ta upp den vid Sametingets plenum i slutet av november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista