Svalbardrenar fastnar i skräp från havet

Det som slängs i havet kommer upp på stränderna. Förutom skräp längs stränderna märks det på Svalbard under tidig höst då renarna fejar hornen och lätt fastnar i slängda fiskenät och plast.

– Det är tråkigt när sopor och plast nästan tar över i havet. Vi ser det så tydligt i september när renarna fejar hornen och fastnar i skräpet, säger naturförvaltaren Paul Lutnæs på Svalbard.

Under hösten sker det varje vecka att myndighetspersonal från Sysselmannen på Svalbard rycker ut och befria någon av öns renar från skräp. Nyligen var det tre renar som fastnat i samma plastskräp. När personalen tagit sig dit hade en ren hunnit dö. Igår hade en ren fastnat i en vajer.

Paul Lutnæs berättar att under brunsten i oktober är det många renar som slåss och fastnar med hornen i varandra då en har skräp som fastnat på hornen.

– Då syns det så tydligt. Men mycket är sådant vi inte ser. Det blir gradvis mer av mikroplasten som smulas sönder och tas in i ekosystemen genom små djur som får i sig den.

Skräp och plast skapar problem för djurlivet både i hav och på land.

– Vi har inga tal, men de senaste åren har det varit ungefär lika mycket skräp här. Det är både gammalt och nytt, mycket från fiskeindustrin.

Vad känner du när du ser det här?

– Det här är naturskyddat område så det är väldigt tråkigt. Det är många projekt som går ut på att städa stränderna här, och det är väldigt bra. Men sedan kommer det bara mer igen, naturförvaltaren Paul Lutnæs.

I länken nedan finns reportage om Svalbardrenarna då Sameradion och SVT Sápmi besökte Svalbard i februari 2018.

Se också klippet hos NRK på en ren som försöker ta sig loss från en gammal julgran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista